Blog

Hrana koju niste znali ima gluten

U današnje vrijeme čini se da svi bez glutena. Ljudi izbjegavaju tjesteninu, kruh, žitarice, pivo i pekarske proizvode jer sadrže gluten. Oboje ponosno i nervozno kažu prijateljima, obitelji i poslužiteljima da su bez glutena, ponavljajući da ni u kojem slučaju ne mogu jesti ništa što sadrži gluten. Za neke je izbjegavanje glutena (sasvim legitiman) izbor, ali drugi to smatraju i najmanjim dijelom gluten uzrokuje da ozbiljno obole . Za potonju skupinu suzdržavanje od bilo čega što sadrži gluten ozbiljna je potreba, a ne odabir načina života. Što je zapravo gluten? Prema Zaklada za celijakiju , gluten je izraz koji se koristi za proteine ​​iz pšenice, raži, ječma i tritikala, što je križanac pšenice i raži. Na primjer, kada mijesite tijesto za kruh, pokušavate razviti gluten u brašnu, što će vam pomoći da dobije strukturu kruha. Heljda, unatoč potencijalno zbunjujućem imenu, jest nije povezan sa pšenicom i prirodno je bez glutena.

Bez obzira je li osjetljiv na gluten ili je alergičan, ozbiljno je, a unakrsna kontaminacija drugom hranom glavna je briga. Možda je čak opasniji od unakrsne kontaminacije gluten koji se skriva na vidiku. Glutena ima u mnogim namirnicama za koje nikad ne biste pretpostavili da sadrže gluten, što je naravno problem onima koji imaju strašne nuspojave kad god pojedu makar i šapat pšenice, raži ili ječma, što Zaklada za celijakiju smatra 'Velikim 3'

Ako očajnički trebate izbjegavati gluten, možda nećete očekivati ​​da ćete morati izbjegavati amerikaniziranu kinesku hranu, delikatesne sendviče ili gumene bombone, ali znati je koja hrana može vas spotaknuti i može vam pozliti, definitivno je bolje nego osjećati se jadno ili ugrožavati svoje zdravlje . Ove pritajene namirnice koje najvjerojatnije imate u spremištu, hladnjaku ili zamrzivaču mogu sadržavati gluten, pa ga svakako pročitajte prije nego što ga pojedete.

Ja sam vrba

Hrana koju niste

Točno, soja sos često nije bez glutena, iako biste mogli pomisliti da bi to trebalo biti. Prema Klinika Cleveland , trebali biste izbjegavati sojin umak ako se želite kloniti glutena. Najčešći umak od soje pravi se od pšenice i soje, iako sojin umak bez glutena obično nije preteško ući u trag. Dok neka istraživanja kaže da gotovi, fermentirani japanski sojin umak (ponekad označen kao 'shoyu') ne sadrži alergene komponente iz pšenice, možda ćete ga i dalje željeti izbjegavati, osim ako ste sigurni da vam neće pozliti. Ako imate alergiju na gluten ili osjetljivost i želite biti sigurni da jedete, pazite da na vašoj boci piše 'bez glutena'.

Deli meso

Hrana koju niste

Kad sam prvi put saznao da delikatesno meso nije uvijek bez glutena, malo sam se uznemirio. Uostalom, delikatesno meso, teoretski, trebalo bi biti samo na tanko narezano meso, zar ne? Samo meso, bez sastojaka koji sadrže gluten. Ispostavilo se, međutim, da neka delikatesna mesa proizvode od pšenice kao punilo. Prema Klinika Mayo , oni koji trebaju slijediti prehranu bez glutena trebali bi izbjegavati prerađeno meso za ručak, osim ako nisu označeni kao bezglutenski.

Imitacija mesa rakova

Hrana koju niste

Ovo nije stvarno meso rakova o kojem ovdje govorim, ali jestjeverzija koja se često nalazi u rolama u Kaliforniji u samoposluzi ili vašem omiljenom sushi mjestu. Ovaj je proizvod obično riba pomiješana s pšeničnim škrobom, kako je izvijestio Rodaleov organski život . Ne podnosi gluten? Pazite da rak koji jedete nije imitacija.



Curry u prahu

Hrana koju niste

Curry u prahu možda je bio unakrsno zagađen nečim što sadrži gluten ili ga je proizvođač namjerno dodao. Prema Dnevni obrok , pšenica se ponekad dodaje curry u prahu posebno kako bi se osiguralo da kuhana tekstura začina bude glatka.

Umak za roštilj

Hrana koju niste

Na dvorišnom kuhanju? Baci tu bocu umaka za roštilj. Neki umaci za roštilj u bocama koriste gustine na bazi pšenice ili škroba, premaVrlo dobro . Uz to, brašno od ječmenog slada (koje sadrži gluten) ponekad se koristi za izradu prirodnih aroma dima, koje se zatim dodaju u boca umake s bocama. Pročitajte naljepnicu ili dvaput provjerite s kuharom.

Viski, burbon i raž (možda)

Hrana koju niste

O ovom se raspravlja. Kao Food Republic izvijestila je kampanja Nacionalnog instituta za zdravstvo o podizanju svijesti o celijakiji, kaže da su svi destilirani alkoholni pića (uključujući viski, burbon i raž, koji su svi napravljeni od žitarica koje sadrže gluten) prirodno bez glutena zbog postupka destilacije. The Zaklada za celijakiju također kaže da je tvrdi alkohol bez glutena. Ako, međutim, ne podnosite gluten, možda bi bilo najbolje pokušati s tim alkoholnim pićima oprezno, jer neki vrlo osjetljivi ljudi mogu na to reagirati, zabilježioVrlo dobro .

Kiseli krastavci

Hrana koju niste

Iako kiseli krastavci sami po sebi ne sadrže gluten, ako su slani u slanom octu, tehnički nisu bez glutena. Prema Centar za medicinu celijakije Sveučilišta u Chicagu , sladni ocat je derivat ječma i nije destiliran, što znači da se možete kladiti da sadrži gluten. Držite se kiselih krastavaca slanica u destiliranom octu ili soli i trebali biste biti spremni.

Juhe i umaci

Hrana koju niste

Komercijalno napravljene juhe i puno umaka (domaćih ili kupljenih u trgovinama) često su puni glutena. Prema Bolji domovi i vrtovi , bujoni, zalihe i sredstva za zgušnjavanje uobičajeni su krivci. Gravijevi osobito vjerojatno sadrže gluten, zato budite oprezni. Potražite juhe i umake koji umjesto brašna koriste kukuruzni škrob i pažljivo pročitajte naljepnice sastojaka.

Zob i zobene pahuljice

Hrana koju niste

Zob sama po sebi nema gluten, pa kako neka prerađena zob ili zobene pahuljice mogu sadržavati gluten? Prema navodima, križa je unakrsna kontaminacija Kitchn . Isti strojevi koji se koriste za žetvu i preradu pšenice, ječma i raži mogu se koristiti za žetvu i preradu zobi, osim ako se posebno ne uzme u obzir. Pazite da kupljeni zob i pahuljice od zobenih pahuljica budu jasno označeni kao 'bez glutena'.

Sladić i žvakaći bomboni

Hrana koju niste

Bomboni mogu sadržavati gluten? Da. Sladić često sadrži pšenično brašno , što znači da definitivno nije bez glutena. Možete pronaći marke koje prodaju verziju bez glutena, pa ako gluten sigurno ne zaobilazi, ne morate se potpuno odreći gumenih proizvoda.

Gotovi preljevi za salate

Hrana koju niste

Iako u svoje domaće preljeve možda nećete dodavati sastojke koji sadrže gluten, premaCafeMom , preljevi za salatu kupljeni u trgovini ponekad sadrže gustine i proizvode na bazi pšenice kao zgušnjivače kako bi vaš preljev bio viskozan i postigao pravu teksturu. Iako danas mnogo više marki nudi opcije bez glutena, nemojte pretpostavljati kada ste u restoranu da je talijanski preljev koji ste dobili na salati bez glutena. Ako sumnjate, pitajte!

Žvakaća guma

Hrana koju niste

Ispostavilo se da žvakaća guma koja u stvari žvačete možda zapravo ne sadrži gluten. PremaVrlo dobro , nisu sve žvakaće gume bez glutena. Neke marke ili koriste sastojke koji mogu sadržavati gluten ili jednostavno ne testiraju gluten tijekom proizvodnje. Umjesto toga potražite sigurnu žvakaću gumu bez glutena.

Pržena hrana

Hrana koju niste

Pržena hrana često je prekrivena tijestom od tijesta na bazi brašna prije nego što umočite u fritezu. Pa čak i ako sami nemaju premaz od tijesta, ako bi se izlupana hrana pržila u toj fritezi bez mijenjanja ulja, mogli bi unakrsnom kontaminacijom druge pržene hrane (poput pomfrita bez glutena), prema Healthline . Čak i ako je nešto navedeno kao kukuruzno brašno, to još uvijek možda nije sigurno. To je zato što restorani ponekad koriste čistu smjesu od kukuruzne krupice (koja također sadrži brašno) umjesto čiste kukuruzne krupice. Jao! To je zeznuto.

Sladoled

Hrana koju niste

Znam kako sladoled ne može biti bez glutena? Pa, većinajesu,zapravo, bez glutena, pa možete odahnuti. Međutim, prema Vrlo dobro , neki su sladoledi napravljeni od pšeničnog brašna (iako, opet, većina nije). Sadržaj glutena također se može razlikovati od okusa, što je važno imati na umu ako ne podnosite gluten. Osim toga, ako planirate u sladoled umiješati bilo kakvu slatku poslasticu, imajte na umu da komadići kolačića i kolača, neki bomboni i neki posip nisu bez glutena, što bi cijelu vašu slatku smjesu učinilo nesigurnom.

Hrenovke

Hrana koju niste

Što gluten radi u mesnim prerađevinama? Čak i ako radite očito i bacate lepinje za hrenovke i kobasice, još uvijek možda niste na čistini. Prema Zalijepiti , neki hrenovke i kobasice koriste brašno kao vezivo i punilo, pa je važno pažljivo pročitati etiketu prije jela. Više tvrtki koje proizvode hrenovke i kobasice odbacuju proizvode koji sadrže gluten, pa je vjerojatno da je odabrana marka sigurna. To je rečeno, za one koji ne podnose gluten, bolje je sigurno nego žaliti.

Multivitamini

Hrana koju niste

Dakle, multivitamini nisu baš nekihranaper se, ali ako ne podnosite gluten, važno je znati da mnogi multivitamini i lijekovi ne sadrže gluten. Prema doCafeMom , razgovor s ljekarnikom najbolji je način da znate jesu li vaši lijekovi, vitamini i dodaci sigurni za uzimanje. Uz to, budite posebno oprezni kada su u pitanju generičke verzije, jer one mogu sadržavati škrobna punila.

Worcestershire umak

Hrana koju niste

Worcestershire umak je čarobni sastojak u puno različitih namirnica, ali napravljen je od sladnog octa (između ostalog i među ostalim), što znači da nije hrana bez glutena, prema Kanadsko udruženje celijakija Poglavlje Newfoundlanda i Labradora. Hamburgeri i marinade često su začinjeni Worcestershireom, što ih čini podlim izvorima glutena. Svakako pitajte ako niste sigurni ili pažljivo pročitajte naljepnicu. Neke marke zapravojesubez glutena.

Obavezno pročitajte naljepnice

Hrana koju niste

Prije kupnje ili jedenja važno je educirati se o različitim izvedenicama sastojaka koji sadrže gluten, ali ako niste sigurni koji je sastojak na etiketi, važno je potražiti ga i utvrditi može li vam kasnije pozliti. U konačnici, postoji mnogo namirnica koje sadrže gluten i nije uvijek očito samo njihovim gledanjem, pa je čitanje naljepnica ili postavljanje pitanja onima koji bi mogli znati što proizvod sadrži najbolji način da se zaštitite i budete zdravi.

Preporučeno